Geriausia fototechnika vestuvių fotografavimui

Parašyta Sep 13, 2022 |


Kokie yra geriausi fotoaparatai ir objektyvai vestuvių fotografavimui?

Šiuos klausimus gauname nuolat tiek iš pradedančiųjų fotografuoti vestuves, tiek iš fotografų, kurie jau ilgesnį laiką fotografuoja vestuves. Perskaičius šį blog‘o įrašą taps gerokai aiškiau, kokią fototechniką optimaliausia rinktis.

Dažniausiai - geriausias gamintojų siūlomas fotoaparatas yra brangiausias. Tačiau brangiausia fototechnika nebūtinai yra tinkamiausia fototechnika vestuvių fotografijai. Mes, fotografuodami nuo 2009 metų, naudojome įvairių gamintojų techniką - Canon, Nikon, Fuji, Sigma, Samyang, Irix, Viltrox ir t.t. Turėjome tiek pačius brangiausius tuo metu siūlomus fotoaparatus (Nikon D4), tiek ir pigesnius variantus.

Taip pat dalyvavome daugybėje mokymų pas geriausius pasaulio vestuvių fotografus. Todėl turėjome galimybę daugiau pasikalbėti su jais ir suprasti su kokia ir kodėl technika jie dirba. Visais atvejais tai nebuvo brangiausia technika.

Mūsų rekomenduojama fototechnika puikiai tiks ne tik vestuvių fotografijai, bet ir portretų, asmeninių, šeimos fotosesijų fotografavimui – tiems kas fotografuoja žmones. Tad jei fotografuoji žmones, skaityk toliau.


Veidrodinis ar sisteminis fotoaparatas?

Anksčiau bendra nuomonė buvo, kad norint profesionaliai fotografuoti, reikia pilno kadro veidrodinio fotoaparato (Full Frame DSLR). Per kelerius paskutinius metus, beveidrodiniai (Mirrorless) fotoaparatai savo technologija stipriai prisivijo ir lenkia veidrodinius fotoaparatus (Full Frame DSLR).

Taigi, atėjo sisteminių beveidrodinių (Mirrorless) fotoaparatų era. Visi pagrindiniai gamintojai viešai paskelbė, kad daugiau nebevystys veidrodinių fotoaparatų, ir visą dėmesį sutelkia į sisteminių fotoaparatų tobulinimą. Tad, tiems kas svarsto atsinaujinti techniką, siūlome į veidrodinius fotoaparatus nebesižvalgyti. Be abejo, jie vis dar puikiai fotografuoja, tačiau praėjus dar keliems metams parduoti naudotus veidrodinius fotoaparatus bus realu tik už labai mažą kainą. Tad gerokai protingiau dabar investuoti į sisteminius. Mes šiuo metu fotografuojame su sisteminiais Fuji fotoaparatais.


Kurį fotoaparato gamintoją pasirinkti?

Mūsų nuomone, 4 gamintojai turi optimalią fototechniką vestuvių fotografams: Sony, Canon, Nikon ir Fuji. Realiai, kurią sistemą pasirinksi – nesuklysi. Visi jie gamina superinius fotoaparatus. Be abejo, kiekvienas jų turi pliusų ir minusų, ir kainos skiriasi. Renkantis fotoaparato gamintoją pirmiausia siūlyčiau įvertinti, kokių objektyvų Tau reikės. Ir vertinti bendrą komplekto kainą. Nes vien fotoaparato „bodis“ nėra pagrindinis rodiklis.


Be to, protinga įvertinti ir kokius objektyvus turi šiuo metu. Tarkim, jei šiuo metu turi kelis Canon objektyvus skirtus veidrodiniam fotoaparatui – juos būtų galima naudoti su sisteminiu Canon fotoaparatu kartu su perėjimo adapteriu (Nikon, Sony ar Fuji fotoaparatams Canon‘o objektyvai netiks). Taip, bent jau pradžiai, galėtum panaudoti turimus objektyvus. Tačiau ilgainiui būtų protinga pereiti prie sisteminiams fotoaparatams skirtų objektyvų, nes jie bus kiek mažesni, lengvesni ir tiksliau fokusuos.


Kokie yra geriausi objektyvai vestuvių fotografijai?

Šiuo klausimu vieningos nuomonės nėra. Tačiau, atsižvelgiant tiek į mūsų, tiek į daugelio geriausių pasaulio vestuvių fotografų patirtį – optimaliausias objektyvų komplektas vestuvėms yra 85mm ir 35mm objektyvai. Vienas „portretinis“ (85mm), kitas labiau plačiakampis (35mm). Tam, kad būtų du skirtingi rakursai, ir visi kadrai nebūtų per daug vienodi.

Tai yra fiksuoto židinio nuotolio objektyvai (fix‘ai), ne zoom tipo objektyvai (tarkim 70-200mm).

Kodėl? Turime 4 priežastis:

Pirmiausia dėl to, kad fix‘ai turi maksimaliai atvirą diafragmą – f/1.2, f/1.8. Zoom objektyvai tokių diafragmų dažniausiai neturi. Net ir geri zoom objektyvai turi tik f/2.8. Tokia diafragma nėra pakankamai atvira. Nes – bažnyčioje ar patalpose turint tik f/2.8 dažnai teks naudoti blykstę. O blykstė, fotografuojant bažnyčioje, į save labai atkreipia dėmesį, blaško svečių dėmesį. Taip pat fotografuoti su ja sudėtingiau, bei ji prideda daug svorio.

Trumpai aptariant - antra priežastis kodėl f/2.8 gali nepakakti – nes tokia diafragma tiesiog mažiau “išplauna foną”. Vestuvėse dažnai nekontroliuojame aplinkos, ir atvira diafragma (tarkim f/1.8) leidžia sukurti gražų bokeh. Taip nuotraukose aplinka daug mažiau blaško, ir kadrai atrodo profesionalesni, mažiau buitiški.

Trečia – zoom objektyvai yra daug sunkesni už fix‘us. Fotografuojant vestuves 12 valandų – kiekvienas 100g pasidaro svarbus. Vakare, dėl nešiojamo svorio, nuovargis bus daug didesnis ir tiesiog nebus tiek jėgų stengtis gerai fotografuoti. Todėl ir kadrai nukentės.

Ketvirta - zoom tipo objektyvai yra labiau „tinginio“ objektyvai. Ypač pradedantiesiems norisi atsistoti salės kampe ir zoom‘inant viską nufotografuoti. Tokiu būdu kadrai nėra patys geriausi. Nes kartais geriau atsitūpti, paeiti kiek į šoną, o gal iškelti rankas į viršų. Fotografuojant fix‘ais artinti ir tolinti vaizdą reikia kojomis. Ir tai yra labai gerai, nes įsijungia kūrybinis mąstymas ir fotografas pradeda subtiliau komponuoti. Jei prieiti arčiau, tai gal ir pritūpti, gal dar ir į dešinę kiek pasislinkti, kad kadras įdomesnis būtų. Taigi fix‘ai skatina Tavo tobulėjimą daug greičiau, nei zoom objektyvai.


Ir paskutinė mintis apie objektyvus – neverta pirkti pačio brangiausio fix‘o. Tarkim Sony gamina du 85mm objektyvus, vienas f/1.4, kitas f/1.8. Šiuo atveju f/1.8 yra puikiai fotografuojantis objektyvas, ir jis kainuoja 1.100€ mažiau. Realus bokeh ar kokybės skirtumas yra labai plonas. Be to ir svorio skirtumas didžiulis. Tad geriau tuos likusius 1.000€ investuoti į mokymus – įtaka nuotraukoms bus daug didesnė.


    Kas yra svarbu renkantis fotoaparatą (body)?

    Vienas svarbiausių dalykų fotografuojant vestuves yra tai, kad fotoaparatas turėtų 2 atminties kortelių lizdus. Tai reiškia, kad fotografuojant vestuves fotoaparatas galėtų vienu metu tą pačią nuotrauką įrašyti į dvi skirtingas korteles. Taip visų nuotraukų kopijos bus dviejose kortelėse. Jei viena kortelė sugestų – nuotraukos bus prieinamos antroje kortelėje. Kortelės retai sugenda, tačiau retkarčiais taip nutinka. Tai yra itin svarbu vestuvėse, nes antrą kartą momentų jau neperfotografuosi.

    Mums vienas svarbiausių aspektų yra fotoaparato svoris. Kuo mažiau sveria – tuo daugiau laisvės suteikia, tuo mažiau nuvargstame vestuvių dienos metu. Taip pat lengvesnį fotoaparatą mieliau pasiimti su savimi bet kuria kita proga, tarkim į kelionę. Nes didelio ir sunkaus komplekto dažnai tiesiog nesinori pasiimti, nuolat nešiotis ir saugoti.

    Kitas svarbus aspektas - autofokuso tikslumas – fotografuojant tiesiog daugiau kadrų bus tinkamų naudojimui.

    Svarbu yra ir trumpiausias išlaikymo greitis, toks kaip 1/32000. Toks išlaikymas su ISO 100 leidžia fotografuoti saulėtą dieną lauke su diafragma f/1.2. Nereikia tamsinimo filtrų, ar mažinti diafragmą iki f/2.

    Taip pat patogu, kai fotoaparato ekraniukas vartosi į visas puses. Tai leidžia laisviau, mažiau pastebimai fotografuoti.

    Visi kiti dalykai nebe tokie svarbūs, šiais laikais. Šiuolaikiniai fotoaparatai gerai fotografuoja su aukštais ISO, turi visus reikalingus mygtukus ir funkcijas. Dabar net nebesvarbu ar fotoaparatas yra pilno kadro (Full Frame) ar sumažintos (Crop) matricos. Galutinio kadro kokybei įtakos tai nebeturi.

    Kiek megapikselių turėtų būti fotoaparato rezoliucija? Mūsų nuomone apie 24MP yra optimali rezoliucija. Daugiausia klientai nuotraukas žiūri kompiuteriais ir telefonais. Tokios rezoliucijos nuotraukas galima spausdinti tiek albumams, tiek didesnio formato rėminimui. Vestuvėse fotografuojame labai daug kadrų (apie 8000 per dieną). Tad tie fotoaparatai kurie turi apie 45MP sukuria gerokai didesnius failus, kurių mums, vestuvių fotografams, nebereikia. Jie daugiau skirti mados, peizažo ar reklaminei fotografijai.


    Kokius konkrečius fotoaparato ir objektyvų modelius rinktis?

    Kiekvienas gamintojas siūlo bent po 6 skirtingus sisteminius fotoaparatus ir nemažai objektyvų variantų. Kiekvienas jų turi savų niuansų. Tokioje gausybėje lengva pasiklysti. Todėl išanalizavome ir aprašėme optimaliausius kiekvieno gamintojo fototechnikos komplektus vestuvių, krikštynų, asmeninių fotosesijų fotografijai. Konkretūs modeliai su kainomis, jų pliusai/minusai - tam kad Tau būtų lengva išsirinkti. Ne brangiausi, o tinkamiausi variantai, kad neprarastum pinigų, įsigijus netinkamą fototechniką.


    Kur gauti šį detalų fototechnikos gidą?

    1. kartu su mūsų mokymais „Vestuvių Fotografijos Virtuvė“. Prie mokymų gali prisijungti čia.
    2. asmeninės konsultacijos metu, kur išsamiai aptartume Tavo fototechnikos poreikius. Atsižvelgus į Tavo esamą situaciją parinktume Tau konkrečius modelius, bei pateiktume rekomendacijas, kurios Tau leistų sumažinti bendrą įsigyjamos technikos sumą. Taip konsultacija Tau būtų net naudinga finansiškai. Dėl asmeninių konsultacijų parašyki mums info@jurasduo.com.

    Kategorijos: Fototechnika, Vestuvių Fotografija